Rente - Rykker

Du har mulighed for at udskrive rykkere, lave rentetilskrivning og udskrive rentenotaer til de debitorer, hvor forfaldsdato på fakturaer er overskredet.
Der er dog lidt opsætning, der skal være på plads inden, der kan udskrives rykkere.

Brevhoved
Inden der udskrives rykkere, skal der oprettes et brevhoved med firmanavn, adresse m.v.  Brevhovedet oprettes på følgende måde

Åbn Regnskab->Stamoplysninger->Tekster på udskrifter

For at lave et brevhoved til en rykker, skal du først klikke på på bsf.rykker.navn, så linien er markeret med lyseblåt.
Skriv det ønskede navn på rykkeren. F.eks., Rykker, Betalingspåmindelse eller lignende. Denne tekst vil blive udskrevet med store fede typer for oven til venstre i udskriften.

Herefter vælges bsf.rykker.hoved1. Skriv firmanavnet i feltet Tekst, Firmanavnet vil blive udskrevet med fed type for oven til højre. I bsf.rykker.hoved2 skrives adresse, telefonnr. m.v. i feltet Tekst. Denne tekst vil blive udskrevet med almindelige typer.

Herefter er vi klar til, at gå i gang med rentekladden.

Åbn Debitor->Rente/rykker

Angiv debitornummer fra og til. Normalt vil mangerne have alle debitorer, der skal have en rykker. Der skrives de "0" i feltet Fra debitor nr. og 999999999 i feltet Til debitor nr.
Andre intervaller kan naturligvis bruges

Angiv Opgørelsesdato (denne dato skal være inden for det aktuelle regnskabsår).
Klik på knappen Dan ny kladde.

Bekræft at rentekladden skal overskrives.

De debitorer, der har forfaldne fakturaer før den angivne opgørelsesdato oplistes som vist herunder

Nu kan man se Debitornr., Navn, Rykkertekst (hvilken tekst der skrives ud på rykkeren), den totale Forfaldne saldo på den angivne opgørelsesdato, Forfaldne saldo til renteberegning (den del af den forfaldne saldo, der er forfalden til renteberegning) Rente (den beregnede rente pr. den angivne opgørelsesdato) samt Gebyr (det beregnede gebyr pr. den
angivne opgørelsesdato.

På listen kan du se, hvilke debitorer der er markeret med flueben i debitorkartoteket til at skulle modtage rykkere, hvilke der skal beregnes rente på, og hvilke der har en særlig aftale.
Er debitoren ikke markeret med et flueben i feltet Skal modtage rykker i debitorkartoteket, udskrives der ikke en rykker til den debitor.

Gennemgå listen og marker de debitorer, der skal have en rykker med et flueben i feltet til venstre for feltet Debitornr.

Hvis alle debitorer skal have en rykker, kan du klikke på knappen Vælg alle. Alle debitorer markeres med et flueben.

Hvis du fortryder dine valg, kan du klikke på knappen Fravælg alle. Alle markeringer fjernes.

Er der er nogle debitorer med en særlig aftale, kan du se denne aftale ved at klikke på debitoren, så den er markeret lyseblåt og klikke på knappen Vis særlig aftale, og du få vist aftalen.

Hvis der er andre oplysninger, du ønsker at se på debitoren, kan du klikke på debitoren, så den er markeret med lyseblåt, og klikke på knappen Vis debitor, og få vist oplysninger på debitoren i debitorkartoteket.

Har du ikke allerede har oprettet rykkertekster ( ved oprettelse af brevhoved), skal du nu haveoprettet disse.
Klik på knappen Indstilling vinduet "Indstillinger for renterkladde" vises:

Klik på knappen tekster

Forslag til rykkertekster:

1. Rykker
Vi henleder Deres opmærksomhed på, at ovenstående faktura endnu ikke er betalt.
Beløbet bedes indbetalt omgående og skal være os i hænde inden 8 dage.
Skulle Deres indbetaling have krydset denne skrivelse, bedes De se bort herfra.

2. Rykker
Vi har tidligere rykket Dem for vores tilgodehavende og har endnu ikke modtaget den forventede indbetaling fra Dem.
Dette betyder nu at kirkegården fra d.d. ophører med at udfører de bestilte ydelser.
De skal herefter være opmærksom på at De selv fremover har vedligeholdelsespligten på gravstedet og at kirkegården snarest vil kontakte Dem hvis gravstedet misligeholdes.

3. Rykker
Kirkegården er nu ophørt med at udføre ydelser på Deres gravsted p.g.a.manglende betaling. De er blevet rykket 3 gange for beløbet.
Jeg tager i løbet af de næste 14 dage skridt til at bortfjerne gravmindet og udlægge gravstedet i grus.

Når listener gennemgået og markeret med de debitorer, der skal have en rykker, er du klar til at
udskrive rykkerne.

Sæt flueben i feltet Udskriv rykker

Rykkerne kan udesendes via både e-Boks  via udskrivning eller på mail.

Nedenstående er et eksempel på hvordan rykkeren ser ud på print:

Rente
Ønskes rentestilskrivning på forfaldne debitorposter (typisk ubeatlte fakturaer), kan rente tilskrivningen automatiseres ved udskrivning af rente nota.

Renteberegningen foretages kun for de debitorer, der er markeret til renteberegning, og som er påført en rentebetingelse i debitorkartoteket. Se vejledningen Oprette debitor og Rentebetingelser.

Renteberegningen foretages kun på forfaldne poster på den enkelte debitor pr. opgørelsesdato.
Rentekørslen og udskrivning af rentenota foretages på følgende måde:

Åbn Debitor->Rente/rykker

Angiv debitornummer fra og til. Normalt vil mangerne have alle debitorer, der skal have en rykker. Der skrives de "0" i feltet Fra debitor nr. og 999999999 i feltet Til debitor nr.
Andre intervaller kan naturligvis bruges

Angiv Opgørelsesdato (denne dato skal være inden for det aktuelle regnskabsår).

Skal der ikke beregnes renter af de renter, der eventuelt allerede er tilskrevet, markeres feltet Beregn rente siden sidste renteberegning. Ønskes derimod at beregne renter af de renter, der eventuelt allerede er tilskrevet, markeres feltet Fuld renteberegning.

Klik på knappen Dan ny kladde.

De debitorer, der har forfaldne fakturaer før den angivne opgørelsesdato oplistes som vist efterfølgende:

På listen kan du se, hvilke debitorer, der er markeret til renteberegning. Hvis du på debitoren i debitorkartoteket ikke har markeret feltet "Renteberegning" med et flueben, beregnes der ikke rente på debitoren.

Gennemgå listen og marker de debitorer, der skal have en rentenota med et flueben i feltet til venstre for feltet Debitornr.

Hvis alle debitorer skal have en rentenota, kan du klikke på "Vælg alle". Alle debitorer markeres med et flueben.

Er der debitorer med en særlig aftale, kan du se denne aftale ved at klikke på debitoren, så den er markeret lyseblåt og klikke på "Vis særlig aftale", og aftalen vises.

Hvis der er andre oplysninger, du ønsker at se på debitoren, kan du klikke på debitoren, så den er markeret med lyseblåt, og klikke på Vis debitor, og få vist oplysninger på debitoren i debitorkartoteket.

Ønkes det, at ændre indstillinger for rentekladden, trykke på knappen Indstilling.

Her kan du se, hvilket nummer den næste rentenota får, du kan ændre dette ved at slette det angivne
nummer og indtaste et nyt.

Efter try på knappen OK vendes tilbage til rentekladden

Ved tryk på knappen Detaljer gives mulighed for at angive en tekst, der også udskrive på rentenotaen.

Når Tekst på rentenotavinduet lukkes, vises rentekladde-skærmbilledet igen.

Sæt flueben i feltet "Dan kladde til bogføring".
Sæt flueben i feltet "Udskriv rentenota".

Marker de debitorer, der skal have en rentenota, med et flueben.

Klik på knappen Udfør

Vinduet Rentekørsel udført vises.

Efter dannelse af rentekladden skal den nu bogføres med renteposteringerne.

Åbn Regnskab->Bogføring
Vinduet Kladder vises.

Vælg kladden "Rentekørsel d. xx-xx-xxxx", så den er markeret lyseblåt.
Kladden vises herefter:

Bogfør kladden som beskrevet i vejledningen Bogføring under regnskab.

Du kan samtidig med rentekørslen udskrive rykkere. Du skal dog være opmærksom på, at rentetilskrivningen først kommer med ud på rykkerne, når forfaldsdatoen på renteposteringerne er overskredet.

Forfaldsdato på renter følger de betalingsbetingelser, der påført den enkelte debitor i debitorkartoteket, på det tidspunkt rentekørslen foretages.

Når rentekladden er bogført, kan posteringerne skrives ud på et eksternt kontoudtog.